INFORMATIE

JULLIE HUWELIJK WORDT VOLTROKKEN DOOR

DE TROUWAMBTENAAR

Het huwelijk is in Nederland pas rechtsgeldig, wanneer je voor de burgerlijke stand bent getrouwd.

De huwelijksvoltrekking bestaat uit een formeel en informeel gedeelte. Bij het formele gedeelte is de trouwambtenaar aan wettelijke regels gebonden, maar het informele gedeelte kunnen jullie op jullie eigen manier invullen.

Je kunt een trouwambtenaar toegewezen krijgen van de gemeente, deze neemt meestal 2 à 3 weken voor jullie huwelijk contact met jullie op. Je hebt hierbij weinig te kiezen en er is vaak ook geen sprake van een persoonlijke kennismaking. 

Hebben jullie juist behoefte om van jullie huwelijksvoltrekking een intieme en onvergetelijke gebeurtenis te maken, dan kunnen jullie ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar, een specialist op het gebied van trouwen, ook wel Babs genoemd. Babs staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Vinden jullie het belangrijk om eerst uitvoerig persoonlijk contact te hebben met een trouwambtenaar en willen jullie je wensen doorspreken onder het genot van een kopje thee of koffie, dan is de zelfstandige trouwambtenaar, de Babs, voor jullie mogelijk een betere optie.

Als jullie gaan trouwen hebben jullie ook minimaal 2 getuigen nodig [maximaal 4].
Behalve dat deze getuigen meerderjarig moeten zijn, ben je verder vrij in de keuze van je getuigen.

Verder is het goed om te weten dat je niet gebonden bent aan je eigen gemeente voor de huwelijksvoltrekking. Omdat er soms in andere gemeenten mooiere en meer geschikte locaties te vinden zijn is dit zeker het overwegen waard. [denk aan al die romantische kasteeltjes en landhuizen]

De kosten voor de huwelijksvoltrekking kunnen per gemeente verschillen. In sommige gemeentes is het mogelijk kosteloos te trouwen op speciale dagen. Dit is dan natuurlijk zonder de informele plechtigheid.

Trouwen in het buitenland is de laatste tijd ook zeer populair. Neem hiervoor contact op met de ambassade van het land. Er zitten vaak veel voorwaarden aan verbonden. Laat je hier ook goed door de gemeente over informeren. Een laatste tip: Je kunt ook contact opnemen met een Babs die ervaring heeft met trouwen in het buitenland.